Protein Tozu Nedir? Ne İçin Kullanılmaktadır?

Proteinler (aminoasitler) vücudun temel yapıtaşlarındadır. Proteinler enzimlerin yapısına katıldıkları, kasları oluşturdukları ve daha  birçok hayati organel görevinde yer aldıkları için insanlar sürekli olarak protein almak zorundadır. Protein alınımında bir sorun olduğu zaman vücutta sıkıntılar meydana gelir. Genel anlamda proteinlerin işlevlerini sıralarsak;

·         Hücre büyümesi, gelişimi ve yenilenmesini sağlar

·         Bağışıklık sistemini güçlendirir.

·         Kan hücrelerinin (hemoglobin) oluşmasını sağlar

·         Sinir ve kasları kontrol koordine eden hormonların yapısına katılır.

·         Kasların yapımında ve onarımında görev alır.

·         Birtakım beyinsel işlevlere katılır.

Sağlıklı bireylerin günlük olarak kullanmaları gereken belli bir protein miktarı vardır. Bu ihtiyaç genel olarak besinlerden (süt, yoğurt, sebze, meyve, tahıllar ve et ürünleri gibi)  karşılanabilir ve protein tozuna ihtiyaç yoktur. Normal bir beslenme alışkanlığıyla 70 kiloluk ekstra bir çalışma yapmayan bir insanın daha fazla proteine de ihtiyacı yoktur. Ancak, gereksinimin arttığı durumlar vardır; protein içeren gıdalara karşı kişinin ilgisinin olmaması ya da vücut geliştirme gibi yoğun spor aktivitesinde bulunan kimselerin protein tozu takviyesine ihtiyacı olabilir. Üstelik kimi hallerde protein ihtiyacı iki katına dahi çıkabilir. Artan protein ihtiyacı sadece besinlerle giderilemez ekstra proteine ihtiyaç duyulur. Ekstra protein alımı olmazsa şu sıkıntılar ortaya çıkar;

Antrenmanların sonrasında yeterli miktarda protein takviyesi yapılmazsa en önemli sorun kas kaybı yaşanmasıdır. Bu durum bize yaradan çok zarar getireceği aşikârdır.

Diğer bir sıkıntı ise, yediğimiz yiyecekler içerisinde yalnızca protein yoktur. Bunun yanında yağlar (hayvansal kaynaklı proteinde kolestrol ve doymuş yağlar vardır),  karbonhidratlar ve daha bir çok organik madde bulunur. Bu diğer kaynakların fazla alınması dolayısıyla vücutta kilo alımı, yağlanma ve benzeri gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Böyle bir durumu da özellikle vücut geliştirme sporu ile ilgilenenler tarafından istenmeyebilir.

Bunların dışında ise zaman ve para kaybı. Protein alımı için protein tozu bize zamandan ve paradan tasarruf etmemize yardımcı olur. Nasıl olduğunu örnekle açıklayalım; protein ihtiyacınız için gittiniz tavuk göğsü aldınız. 186 gr. Tavuk göğsünde yaklaşık 38 gr protein vardır. Siz bu 38 gr’lık proteini almak için markete gidip tavuk eti alacaksınız, onu hazırladıktan sonra yenilecek aşamaya gelinceye kadar geçen süre en az bir saat böylece zaman kaybımız oldu. Öte yandan bir sürüde bir de para ödeyeceğiz bu tavuk göğsü için.  Ancak 1 servis yani ortalama 30-35 gr protein tozu için ödeyeceğiniz para daha azdır. Kısacası 250 gr etten ve 5-6 yumurtadan alacağınız proteini;  su veya süt ile karıştırarak kullanacağınız protein tozundan rahatlıkla karşılayabileceksiniz.

İşte tam olarak bu sıkıntıların yaşanmaması için bir gıda takviyesi olarak protein tozu geliştirilmiştir. Şunu da belirtmek gerekir ki protein tozu bir ilaç olarak algılanmamalıdır. Protein tozunu genel vücut geliştirme gibi yoğun spor yapan kişiler ve günlük protein ihtiyacını normal beslenme ile kapatamayan kişiler kullanır. 

Yazan: admin Sayfa-Konu: Supplementler Tarih: 2016-06-20 Hit: 1694 Yorum: 0
Taglar: protein tozu nedir ne için kullanılmaktadır.

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Güvenlik Kodu