Protein Tozu Zararlı mı?

Protein Tozu Zararlı mı?

Bu yazımızda Supplement sınıfındaki “protein tozları zararlımı?” sorusuna cevap arayacağız.

Protein tozlarıyla ilgili hemen her dönem ortaya bir iddia atılır ama zararı olduğunu kanıtla bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz ki diğer gıda maddelerinden daha güvenilir ve daha çok denetim altında.  Örneğin marketlerden, içeriklerinde zararlı olduğu  çok iyi bildiğimiz birtakım maddeler olmasına rağmen yine de alınan çikolata, cips, hamur işleri gibi yiyecekler var. Peki bunları  tüketen insanların ya da sigara içen birinin, içeriğinde hiç katkı maddesi bulunmayan protein tozu’nun zararları ile ilgili düşünceleri biraz ironik değil mi sizce ?  Buradan yola çıkarsak zaten bu market ürünlerini tüketen bir insan büyük ihtimalle spor yapmayan belki de hayatı boyunca hiç spor yapmamış biridir. Peki hal böyleyken konuyla bu kadar ilgisiz, dolayısıyla bilgisiz birinin kulaktan dolma bilgileri size aktarması ne kadar ciddiye alınabilir. 

Yine başka bir iddia yüksek protein tozu alımının kemik erimesine yol açtığıdır. Yapılan araştırmalara göre bununla ilgili hiçbir bulguya varılmamıştır. Peki ama protein tozunun hiç mi zararı yok? Elbette protein tozları da diğer başka bir çok şey gibi tüketimine ve miktarlara bağlı olarak kişiden kişiye değişen etkiler gösterebilir.

Bilindiği üzere gıda alerjisi diye bir şey vardır. Örneğin süte karşı alerjisi olanların sütten elde edilen whey  protein tozu ve kazein protein tozu karşı alerjik reaksiyon göstermesi muhtemeldir.  Yani denilebilir ki, protein tozu alerjiye neden olabilir.

Yine sütle ilgili problem yaşayan kişilerin; örneğin süt içtiklerinde sindirim sorunu yaşayanların bağırsaklarında laktozu sindirebilecek enzimleriyle ilgili problemler vardır. Laktoz bu enzimler olmadığında sindirilemez ve gaza neden olur. Yani laktoz intoleransı olan kişiler tıpkı süt içtiklerindeki gibi, protein tozu kullandıklarında da aynı etkileri yaşayabilirler.

Sağlıklı kişilerin protein tozu kullandıklarında böbrekleriyle ilgili herhangi bir soruna rastladığı görülmemiştir. Ancak, böbreklerinde hali hazırda problemi olan kişilerin protein tozu kullanımları problemlerini tetikleyebilir ve durumlarını kötüleştirebilir. Bu durum protein tozu ile alakalı değil, protein alımıyla alakalıdır. Yani gıdalarla da aşırı miktarda protein alan böbrek hastası biri aynı durumu yaşayabilir. Yine de protein tozu fazla kullanılırsa, böbrek hastaları için zararlı olur denilebilir. Benzeri bir problem yaşamamak için, spora başlamadan önce gerekli testlerden geçerek beslenme şekli konusunda tavsiye almanızda fayda var.

Kısacası söylemek istediğimiz şey şu;  protein, sadece protein tozları ile değil hangi yolla alınırsa alınsın aşırı miktarda alınan protein zararlıdır. Bu zararlardan korunmak için alınması gereken çok basit önlemler var. Dilerseniz bunları da ayrı bir makale ile anlatalım. Çünkü bu kısmını da çok detaylı bilinmesi gereken bir konudur.

Tavsiyemiz Protein tozu seçiminde mutlaka bilinen markaların, güvenilir ürünlerine yönelmek gerekir. Sırf daha ucuz diye, bilinmeyen, merdiven altı olarak tabir edilen markaların ürünlerini kullanmak birtakım sorunlara yol açabilir. Çünkü söz de protein tozlarında kadmiyum, bakır ya da arsenik gibi ağır metallerin kullanılma ihtimali vardır. Mutlaka dikkatli olmak gerekir.

Başka bir makalemizde görüşmek üzere.

Yazan: faruk Sayfa-Konu: Supplementler Tarih: 2015-12-30 Hit: 1089 Yorum: 0
Taglar: protein tozu zararlı mı protein

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Güvenlik Kodu